New Puma Compressor serious wiring defect?

by Adam
(California)

My new Puma compressor has a Subaru EX-17 gas engine.


The engine will start with the pull cord, but when I installed the factory supplied battery to try a powered start there was some sparking and smoking as soon as I attached the red positive cable to the battery.

Upon closer examination I found the red positive cable is bolted to the side of the metal ignition cover which is bolted/grounded to the engine, from the factory (WTF!)

I checked the continuity between the ignition cover, and engine, and compressor head, and frame... all are grounded to each other.

I thought I could just move the positive cable to the positive side of the starter solenoid but I checked the continuity between the solenoid posts and there is continuity there too, with the switch off, and the positive cable not hooked to anything!

Anyone have suggestions?

I am in Calif. and Puma's Warranty requires me to ship it to Tennessee.

Comments for New Puma Compressor serious wiring defect?

Click here to add your own comments

Feb 27, 2016
WTF Puma
by: Doug in s.d.ca

A model might help - there's a couple with that motor.

Anyway, pix would also help.

Certainly, the red wire to ground is highly suspect. Is that the one you thought to move to the solenoid? Is there something coming off the charge coil?

Finally, if you have not looked, there is a generalized wiring diagram on page 54 of the Subaru engine manual. Get it from

http://www.subarupower.com/products/engines/ex17-overhead-cam-engine/ex17-technical-information/

if it didn't come with the compressor.

Click here to add your own comments

Add your own question or comment. It's easy to do. How? Simply click here to return to Puma Air Compressor Issues.